« Traieste »

Publié le par Mihaela Negoita

Cu mare intarziere  revin pe blog si treaba aceasta din motive intemeiate… Una la mana pentru ca sunt in pana de inspiratie, sunt multe subiecte pe care as vrea sa le abordez pe blog si nu prea stiu cu care dintre ele sa incep. In acest sens fac appel la idei !!! In al doile rand, printre numeroasele motive pentru care nu m-am prezentat pe blog mai exista unele extrem de banale insa care mananca extrem de mult timp…Enumar la intamplare cateva : cupa mondiala, (desi de cand Brazilia a fost eliminata nu prea mai am chef sa aprind televizorul), soare si piscina, masina de spalat in pana, telefon mobil in pana, munca pentru teza, ultimele reuniuni la laborator inainte de concediul oficial, probleme de sanatate, weekend departe de calculator si orice obiect cu coperta si care poate fi rasfoit!!!

 Hi hi hi, cred ca pana la urma tot pana de inspiratie este motivul cel mai aproape de adevar....

 In rest, ca sa revenim la lucruri mai serioase, mi se pare ca am totusi in fundul sacului si lucruri interesante de povestit… in primul rand as vrea sa va povestesc evenimentul care m-a marcat cel mai mult saptamana trecuta… nu, nu este momentul in care am auzit un zgomot ciudat si puternic, urmat de un miros de cauciuc ars, ambele venind dinspre masina de spalat! si nici despre momentul de eterna insingurare care a durat trei zile determinat de pana mea de telefon, eveniment care m-a rupt decisiv de restul lumii...

 

 

Ceea ce m-a marcat este un film pe care il recomand din toata inima pentru ca este un melting pot artistic care nu te poate lasa indiferent ci dimpotriva! Este vorba de al patrulea film al lui Radu Mihaileanu : "Traieste" sau "Va Vie et Deviens" in franceza, adica in original (al treilea a fost Train de vie sau Trenul vietii- si acesta un film deosebit) –realizator francez de origine romana si care intamplator este si evreu. Nu va povestesc filmul, dar il recomand pentru ca este dupa parerea mea un film anti –sionist care incearca sa avizeze opinia publica fata de adevarata fata politica a Israelului. In 1984, o operatie secreta a Mossadului a consistat in recuperarea unui numar cat mai mare de evrei etiopieni pentru ai salva de la foame. Nimic nu poate fi mai nobil... nu-i asa? Insa, adevarul este mult mai crunt... pentru o viata mai buna, evreii etiopieni au murit cu sutele in campurile de concentrare din Sudan asteptand salvare. O parte din ei au ajuns intr-adevar in Israel, multi au murit. Insa pe cei care au ajuns in sfarsit pe pamantul promis ii asteapta alte etape: discriminarea de catre “adevaratii evrei” si dificultatea de a se adapta. In plus de aceasta, si nu e precizat in film, acesti evrei vor fi carnea de tun pe langa teritoriile palestiniene... pe langa povestea aceasta adevarata pe care Radu a auzit-o din intamplare intr-un avion, un alt argument: cea mai mare parte din actori sunt evrei etiopieni- ei nu joaca un simplu rol ci povestesc in acelasi timp istoria vietii lor... E un film care va stoarce cateva lacrimi, si artistic vorbind e nemaipomenit!!! Acest film trebuie vazut! E un must ca sa zic asa!!!

Un link printre sutele care exista legate de film:  http://www.cinemagia.ro/movie.php/Va_vis_et_deviens_Go_See_and_Become?movie_id=13349&hist=1&wnd=_default

Nu stiu daca sa argumentez sau nu de ce m-a marcat filmul asta... poate ca simt ca traiesc intr-o lume foarte superficiala, in care consumatorul e rege si individualismul liberal transforma un simplu act de troc ( ma atac la solduri, pentru ca tocmai au inceput si ma seaca) intr-un fel de eveniment ritualist colectiv! Oamenii uita ce e important in viata! Si genul acesta de film te mai aduce cu picioarele pe pamant. Cand vezi un copil de sapte ani care se confrunta cu probleme de identitate religioasa si nationala si pe deasupra care incearca sa supravietuiasca nu se poate sa nu-ti pui oarece intrebari! Si mi se pare ca Radu M. reuseste sa povesteasca o poveste atat de extraordinara cu o finete demna de un mare realizator! Ouf,  daca stau sa ma gandesc bine, mesajele din filmele lui Radu sunt aceleasi cu cele din zgomotoasele filme ale lui Benini, insa firul epic pare-mi –se, este mult mai consistent si mai construit! Bravo Radu !!!!!

 

  Ce sa mai zic, vizionare placuta!

Si pe curand…….

:0014:

 

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article